Sådan fungerer brilleglas med farveskift

Feb 10, 2024

Hvad er brilleglas med farveskift?

Brilleglas med farveskift, også kendt som fotochrome glas, er en særlig type af brilleglas, der er i stand til at ændre farve på baggrund af lysintensiteten i den omgivende atmosfære. Disse glas skifter fra at være klare i svagt lys eller indendørs belysning, til at mørkne automatisk i stærkt udendørs lys, som det er tilfældet på en solrig dag. På denne måde kan de fungere som både almindelige briller og solbriller med styrke på samme tid, hvilket gør dem til en utrolig praktisk løsning for brillebærere.

Typer af brilleglas med farveskift

Der er forskellige teknologier bag brilleglas med farveskift, der hver især tilbyder forskellige egenskaber og skiftetider. Generelt er det kendt i optikerindustrien, at Transitions fra Essilor er noget af det bedste på markedet.

Her er et par eksempler:

 • Transitions Signature GEN 8: Disse er de mest almindelige og skifter farve på baggrund af UV-lys. De er typisk klare indendørs og mørkere under stærkt sollys.
 • Transitions Xtractive glas: Disse glas har den mørkeste farvetone under sollys, idet de giver en øget beskyttelse mod blænding.
 • Transitions Vantage glas: Disse glas er klare indendørs, men de mørkner og får en polariserende effekt, når de udsættes for direkte sollys.

Hvordan virker brilleglas med farveskift?

Farveskiftende brilleglas fungerer på grund af en videnskabelig proces kendt som en fotokromisk reaktion. Når det fotokrome glas udsættes for ultraviolet (UV) lys, absorberer det særlige kemikalier i glasset disse UV-stråler, hvilket fører til en ændring i deres molekylære struktur. Denne ændring får glassets overflade til at mørkne. Når UV-eksponeringen ophører, som for eksempel når man går indendørs, vil disse molekyler gradvist vende tilbage til deres oprindelige struktur, og glasset vender tilbage til sin klare tilstand.

Fordele ved at bruge brilleglas med farveskift

Der er mange fordele ved brug af farveskiftende brilleglas. Nedenfor er listet et par:

 1. Praktik: Med optiske farveskiftende glas behøver du ikke at skifte mellem almindelige briller og solbriller hele tiden.
 2. Sundhedsmæssige fordele: Brilleglas med farveskift beskytter dine øjne mod skadelige UV-stråler, hvilket kan hjælpe med at forebygge øjenproblemer som grå stær og makuladegeneration.
 3. Komfort: De forhindrer blænding og forbedrer kontrasten, hvilket gør det lettere at se på solrige dage.

Potentielle udfordringer ved brilleglas med farveskift

Farveskiftende brilleglas er ikke uden udfordringer. Nogle af de mest bemærkelsesværdige inkluderer:

 • En manglende evne til fuldt ud at tilpasse sig med det samme i skiftende lysforhold.
 • Begrænset effektivitet i bilen, da forruden blokerer for det meste UV-lys, der udløser det fotochrome skifte.
 • Varierende reaktionshastigheder på basis af forskellige temperaturer. I koldere forhold har glas tendens til at mørkne mere end i varmere forhold.
 • Farveskiftende glas af ringe kvalitet, er typisk ikke en behagelig oplevelse for brugeren af brillen. Derfor forhør dig altid, om hvilken teknologi der bruges i farveskiftet.

Anvendelse af brilleglas med farveskift i hverdagen

I hverdagen kan brilleglas med farveskift være utrolig nyttige. Om du er inde på kontoret eller ude og nyde en solrig dag, vil dine glas automatisk tilpasse sig lysforholdene. Dette gør dem til et fremragende valg for dem, der tilbringer meget tid udendørs, eller dem der konstant skifter mellem indendørs og udendørs aktiviteter.

Sådan vælger du brilleglas med farveskift

Når du vælger brilleglas med farveskift, skal du tage højde for en række faktorer.

 • Du vil måske tage din livsstil i betragtning. Er du meget udenfor? Kører du meget i bil?
 • Du bør overveje og undersøge priser på farveskiftende glas. Der kan være store besparelser, hvis du vælger at købe glassene online i stedet for i en butik. 
 • Der er mange forskellige kvaliteter af farveskiftende glas. Transitions Essilor er kendt for at være den markedsledende teknologi og her vil du altid på den højeste kvalitet. Der findes farveskiftende teknologier som er billigere, men her oplever brugeren, at farveskiftet er meget langsomt og virker ringe.
 • Overvej hvilken type brilleglas der passer til dit synsbehov. Er det enkeltstyrkeglas eller flerstyrkeglas med glidende overgang du skal bruge?

Pleje og vedligeholdelse af brilleglas med farveskift

For at forlænge levetiden på dine photochrome glas og for at bevare deres effektivitet, er det vigtigt at tage godt vare på dem. Her er et par tip til, hvordan du kan gøre det:

 1. Rengør dine briller regelmæssigt med en blid sæbe og vand, tør dem med en blød klud, og undgå at bruge hårde klude eller papirer, da de kan ridse glasene.
 2. Opbevar dine briller i et hårdfiberetui, når du ikke bruger dem, for at beskytte dem mod skader.
 3. Undgå ekstreme temperaturer, da det kan beskadige den fotochrome teknologi.

Farveskiftende glas hos Glassify

Glassify er Danmarks førende online service for at skifte brilleglas. Vi tilbyder brilleglas af høj kvalitet til en brøkdel af den pris, du normalt ville betale. Vi bruger kun Transitions Signature GEN 8 teknologi fra Essilor i vores brilleglas. Vi går kun ind for kvalitet. Vores produkter kan skræddersys til dit syn med glas til alle synsbehov, inklusiv glas til bygningsfejl. Hvad end du har brug for enkeltstyrkeglas, flerstyrkeglas, eller brilleglas med farveskift, er vi her for at hjælpe. Tag et kig på vores kvalitetsside for mere information, eller få svar på ofte stillede spørgsmål om vores produkter og tjenester. Beskyt dine øjne og se verden mere klart med Glassify.

Andre blogindlæg

Blue light briller er en relativt ny tilføjelse til optikverdenen. Disse specialdesignede brilleglas har en unik egenskab: de kan filtrere det blå lys fra digitale skærme og andre kunstige lyskilder. De hedder derfor "blue light briller" på grund af denne evne til...
Jan 31, 2024
Hvad er nærsynethed? Nærsynethed, også kendt som myopi, er en almindelig øjenlidelse, hvor man har problemer med at se genstande på afstand klart, mens genstande tæt på fremstår skarpt. Dette skyldes, at øjets form forårsager lysstrålerne til at bøje sig...
Feb 10, 2024

Kommentarer (0)

Der er ingen kommentarer til denne artikel. Vær den første til at lægge en besked!

Efterlad en kommentar

Bemærk venligst: kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres