Hvornår blev briller opfundet?

Feb 12, 2024

Briller er et vigtigt instrument, der er designet til at korrigere en lang række synsproblemer såsom nærsynethed, langsynethed, astigmatisme og presbyopi. Briller er baseret på et grundlæggende koncept - nemlig at ændre lysets retning før det når vores øjes linse. En linse, der fungerer korrekt, vil justere strålerne så de rammer præcist på nethinden. Men mange mennesker har behov for hjælp til at sikre at lyset rammer nethinden korrekt. Det er her, hvor briller kommer i spil.

Synskorrektion før briller

Menneskets søgen efter et klarere syn strækker sig tusinder af år tilbage, længe før briller prydede næseryggen. I oldtidens Egypten stirrede man gennem stenlinser – tunge sten med huller, der skærpede billedet af omgivelserne. Romere og grækere forstørrede tekst med vandfyldte glasbolde, mens kejser Nero, besat af gladiatorkampe, brugte en konkav smaragd for at se dem tydeligere.

Rundt om i verden blomstrede forskellige metoder. Eskimoerne beskyttede deres øjne og forbedrede synet i skarpt sollys med trærammer og smalle slidser. Fra Napoleonstiden og Vikingetiden stammer glasobjekter, der antyder brug af glas eller ædelsten til at forbedre synet.

Disse fascinerende opdagelser bekræfter menneskets iboende trang til at se klart. De banede vejen for opfindelsen af briller, der revolutionerede synet for altid.

Opfindelsen af briller i middelalderen

Briller i deres mere genkendelige form blev opfundet i Italien i midterste del af 13-århundredet. Optikkerne af denne tid begyndte at eksperimentere med linserne, der blev brugt i de astronomiske teleskoper og hvordan disse kunne forbedre synet. Det blev observeret, at konvekse linser var i stand til at korrigere langsynethed, mens konkave linser kunne hjælpe med nærsynethed. Disse opdagelser blev til sidst inkorporeret i primitive briller, der bestod af to glasskiver, der var bundet sammen. Disse tidlige skulle derfor holdes oppe nær øjnene med begge hænder. Dette var både ubekvemt og upraktisk, og det var ikke før i det 18. århundred, at briller med templer, som hviler på ørerne, blev almindelige.

 

Udviklingen af briller gennem århundrederne

Fra deres oprindelige form har briller gennemgået mange designændringer for at forbedre brugervenligheden. I det 18. århundrede så vi indførelsen af dobbeltlinsetøjs briller, mens det 19. århundrede gjorde det muligt at rette flere synsproblemer med opfindelsen af bi-fokale briller. Briller fortsatte med at udvikle sig i det 20. og 21. århundrede med fremskridt som letvægtsmaterialer, overfladebehandlinger for større holdbarhed, og indførelsen af progressive linser, also kaldet flerstyrkebriller med glidende overgang, der kan rette flere synsproblemer på samme tid.

Briller i det 20. og 21. århundrede

Det 20. og 21. århundrede har set en enorm teknologisk udvikling i brilleproduktionen. Udviklingen af linse materialer, overfladebehandlinger, bedre design, og nye teknologier har gjort briller mere effektive og komfortable at bære. I dag kan vi vælge mellem en variation af brillestyrker og glastyper. Fordelen ved moderne brilleproduktion er, at der nu findes briller der passer til ethvert synsbehov - fra briller, der hjælper med læsning, til dem, der korrigere svære synsproblemer, til solbriller med styrke for at beskytte mod skadelige UV-stråler.

Der er ingen tvivl om at opfindelsen af brillerne i middelalderen har haft en enorm indflydelse på at forbedre synet og livskvaliteten for millioner af mennesker. Fra de grundlæggende briller i middelalderen, til de avancerede, speciallavede briller, som vi kender i dag, har brillers konstante udvikling gjort en væsentlig forskel i vores måde at se verden på.

Om Glassify

Uanset om du har brug for enkeltstyrkeglasflerstyrkeglas med glidende overgang, eller solbriller med styrke, kan Glassify hjælpe. Glassify er Danmarks førende online service indenfor skift af brilleglas. Vi tilbyder brilleglas af højeste kvalitet til en brøkdel af prisen. Vi fremstiller brilleglas, der er skræddersyet til dit syn, og vi har glas til alle synsbehov, inklusiv bygningsfejl. Vi har skåret de dyre mellemled fra så vi kan tilbyde kvalitetsbrilleglas til lave priser. 

Andre blogindlæg

Introduktion til briller med glidende overgang Briller med glidende overgang, også kendt som flerstyrkeglas, er designet til at korrigere flere synsfejl i ét brilleglas. De er udtænkt for at hjælpe personer, der har udfordringer med at se både på afstand...
Feb 12, 2024
Hvad er blue light? Der er mange typer lys, som vi er udsat for hver dag. Et af dem er blåt lys. Blåt lys er en type lys, der har en meget kort bølgelængde, hvilket giver det mere energi. Blåt...
Feb 15, 2024

Kommentarer (0)

Der er ingen kommentarer til denne artikel. Vær den første til at lægge en besked!

Efterlad en kommentar

Bemærk venligst: kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres