Hvad er den højeste styrke i briller?

Jan 20, 2024

Hvad betyder styrke i briller?

Styrke i briller, også kendt som refraktær styrke, refererer til brilleglassets evne til at bøje lys. Når lyset går gennem brilleglasset, ændrer det retning - en proces kendt som refraktion. Netop denne proces hjælper folk med nedsat syn med at se klart.

Brillestyrken måles i dioptre, der kan være enten positiv eller negativ. Positive værdier bruges typisk til korrektion af langsynethed (også kaldet hypermetropi), mens negative værdier bruges til nærsynethed (også kaldet myopi).

Hvordan måles styrken i briller?

Ved en synstest vil man foretage en række tests til at beregne den korrekte styrke.

Først testes for nærsynethed (myopi), langsynethed (hypermetropi) og astigmatisme. Dette gøres ved at præsentere forskellige glas med forskellige styrker for øjet, indtil man finder et glas der kan se klart. 

Vær opmærksom på, at styrken i briller ikke nødvendigvis er den samme som styrken bestemt under en øjenundersøgelse. Dette skyldes, at brillerne er placeret længere væk fra øjet end de linser, der anvendes under øjenundersøgelsen.

Hvad er den højeste styrke, der normalt anbefales i briller?

Den højeste styrke, der normalt anbefales i briller, varierer afhængigt af synsbehov. Det skal understreges, at høj styrke ikke nødvendigvis betyder bedre syn. Tværtimod kan det være kontraproduktivt og muligvis forringe din synskvalitet, hvis styrken er for høj i forhold til dit synsbehov.

Typisk vil værdien for styrken i briller ligge mellem -6 og +6 dioptre. Dog kan det, i særlige tilfælde, være nødvendigt at gå op til omkring ±20 dioptre. Brilleglas med meget høj styrke kan dog være tykkere og tungere.

Hvad er de ekstraordinære tilfælde, hvor brillernes styrke kan overstige det normale?

Der er en række ekstraordinære tilfælde, hvor brillernes styrke kan overstige det normale. Disse tilfælde omfatter:

  • Amblyopi, også kendt som sløvsyn, er en tilstand, hvor et øje ikke udvikler sig normalt. Dette kan skyldes en række faktorer, herunder en synsfejl, en refraktionsfejl eller en strukturel abnormitet i øjet. I tilfælde af amblyopi kan briller med en meget høj styrke være nødvendige for at stimulere det sløve øje til at udvikle sig normalt.
  • Glaukom er en tilstand, der forårsager skade på synsnerven. Glaukom kan forårsage en række synsproblemer, herunder forvrængninger, tågesyn og blindhed. I tilfælde af glaukom kan briller med en høj styrke være nødvendige for at kompensere for synsnedsættelsen.
  • Retinitis pigmentosa er en tilstand, der forårsager nedbrydning af synscellerne i nethinden. Retinitis pigmentosa kan forårsage en række synsproblemer, herunder natteblindhed, tunnelsyn og blindhed. I tilfælde af retinitis pigmentosa kan briller med en høj styrke være nødvendige for at kompensere for synsnedsættelsen.
  • Age-related macular degeneration (AMD) er en tilstand, der forårsager nedbrydning af macula, som er den del af nethinden, der er ansvarlig for skarptsyn. AMD kan forårsage en række synsproblemer, herunder sløret syn, forvrængninger og blindhed. I tilfælde af AMD kan briller med en høj styrke være nødvendige for at kompensere for synsnedsættelsen.

I disse tilfælde kan briller med en høj styrke være nødvendige for at forbedre synet eller forhindre synsnedsættelse. Det er vigtigt at konsultere en øjenlæge for at få den rigtige behandling.

Ud over disse ekstraordinære tilfælde kan briller med en høj styrke også være nødvendige for personer, der arbejder med meget små genstande eller som har brug for at se på afstand. I disse tilfælde kan briller med en høj styrke være nødvendige for at forbedre komforten og præcisionen.

Hvad er konsekvenserne af at bruge briller med for høj styrke?

At bruge briller med for høj styrke kan medføre forskellige uønskede virkninger. Først og fremmest kan det resultere i øjenbelastning, hvilket kan føre til symptomer som hovedpine og svimmelhed. Desuden kan det forvrænge dit syn og skabe problemer med dybdeopfattelsen.

Særligt når det gælder børn, kan det være skadeligt at bruge briller, der har for stærke glas, da det kan hæmme øjets naturlige udvikling. For voksne kan det, ud over symptomerne nævnt ovenfor, også føre til problemer som nedsat synsklarhed og dobbeltsyn.

Hvordan vænner man sig til briller med høj styrke?

Det kan tage lidt tid at vænne sig til nye briller, især hvis styrken er betydeligt anderledes end den gamle. Her er nogle tips til at hjælpe dig med at tilpasse sig hurtigere:

  1. Gå langsomt til værks. Start med at bære dine nye briller et par timer om dagen og gradvist øg tidsperioden.
  2. Hvis du oplever svimmelhed, prøv at lade dine øjne hvile lidt og undgå at udføre intensive visuelle aktiviteter i længere perioder.
  3. Hvis du stadig oplever problemer efter et par uger, kan det være en indikation på, at dine briller har den forkerte styrke. 

Ofte stillede spørgsmål om brillestyrke

Kan jeg bruge briller med højere styrke for at se bedre?

Nej, at bruge briller med en styrke, der er højere end dit synsbehov, vil ikke forbedre dit syn og kan faktisk skade det i det lange løb.

Er en styrke på ±6 dioptre høj?

For de fleste mennesker betragtes en styrke på ±6 dioptre som relativt høj. Mange mennesker har briller med en styrke mellem -3 og +3 dioptre.

Kan jeg skifte til briller med mindre styrke, hvis jeg føler, at mine nuværende briller er for stærke?

Ja, hvis du har problemer med dine nuværende briller, bør du overveje at få foretaget en ny synsprøve. De kan justere styrken i dine briller, så de bedre passer til dine synsbehov.

Glassify kan hjælpe dig med at finde den perfekte styrke og type glas til din individuelle synsbehandling. Vi tilbyder skræddersyede løsninger med brilleglas af høj kvalitet, så du kan få det bedste syn uden kompromis. Klik her for at læse mere om, hvordan Glassify kan hjælpe dig med at opnå det bedste syn. Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.

Andre blogindlæg

Er dyre briller virkelig bedre end billigere alternativer? Det er et spørgsmål, mange stiller sig selv, når de står over for at skulle købe nye briller. Det er dog ikke altid let at navigere i de forskellige prisklasser og finde...
Jan 20, 2024
  Hvad er en synstest? En synstest er en systematisk evaluering af dit syn, foretaget af en øjenlæge eller optiker. Det primære formål med en synstest er at vurdere dit syns styrke og skarphed. Derudover anvendes synstesten være med til...
Jan 20, 2024

Kommentarer (0)

Der er ingen kommentarer til denne artikel. Vær den første til at lægge en besked!

Efterlad en kommentar

Bemærk venligst: kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres